Χρησιμοποιώντας τον συγκεκριμένο ιστότοπο συμφωνείς με την χρήση cookies. Μάθε Περισσότερα Εντάξει

Άνδρες vs Γυναίκες: Τί βλέπουν διαφορετικά;

Η όραση των γυναικών και των ανδρών διαφέρει. Αλήθεια, μπορούμε πλέον να ξέρουμε τους λόγους για τους οποίους οι άνδρες και οι γυναίκες βλέπουν τα πράγματα γύρω τους πολύ διαφορετικά
Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017
Άνδρες vs Γυναίκες: Τί βλέπουν διαφορετικά;

Οι άνδρες και οι γυναίκες δεν βλέπουν με το ίδιο μάτι, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να κάνουν διακρίσεις μεταξύ των χρωμάτων, λένε οι ερευνητές, ενώ οι άντρες υπερέχουν στην ανίχνευση γρήγορα κινούμενων αντικειμένων και απαιτητικών λεπτομερειών από εξελικτικές προσαρμογές που πιθανώς συνδέονται με το παρελθόν του κυνηγού-συλλέκτη προϊστορικού ανθρώπου.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Brooklyn College Israel Abramov, θέτει τους νέους ενήλικες με φυσιολογική όραση μέσα από μια σειρά δοκιμών.

Στα πειράματα χρώματος οι άνδρες και οι γυναίκες τείνουν να αποδίδουν διαφορετικές αποχρώσεις στα ίδια αντικείμενα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ξέρουν γιατί.

"Στα περισσότερα από τα ορατά φάσματα οι άνδρες χρειάζονται ελαφρώς μακρύτερα μήκη κύματος από ό, τι οι γυναίκες για να αναγνωρίσουν την ίδια απόχρωση", καταλήγει η ομάδα στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Biology of Sex Differences.

Δεδομένου ότι τα μεγαλύτερα μήκη κύματος σχετίζονται με "θερμότερα" χρώματα, ένα πορτοκαλί, για παράδειγμα, μπορεί να εμφανίζεται πιο κόκκινο σε έναν άνδρα παρά σε μια γυναίκα. Ομοίως, το γρασίδι είναι σχεδόν πάντα πιο πράσινο στις γυναίκες απ 'ό, τι στους άνδρες, στους οποίους τα πράσινα αντικείμενα εμφανίζονται λίγο πιο κίτρινα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι άντρες είναι λιγότερο έμπειροι στη διάκριση μεταξύ των αποχρώσεων στο κέντρο φάσματος χρωμάτων: μπλε, πράσινα και κίτρινα.

Έτσι οι άντρες εντόπιζαν λεπτομέρειες που αλλάζονταν γρήγορα από μακριά, ιδίως με την καλύτερη παρακολούθηση των λεπτότερων, ταχύτερων φραγμών.

Η ομάδα αποδίδει αυτό το πλεονέκτημα στην ανάπτυξη νευρώνων στον οπτικό φλοιό, που ενισχύεται από τις αρσενικές ορμόνες. Επειδή οι άνδρες είναι γεμάτοι τεστοστερόνη, γεννιούνται με 25% περισσότερους νευρώνες σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου από ό, τι οι γυναίκες, η ομάδα σημείωσε.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν τη λεγόμενη υπόθεση του κυνηγού-συλλέκτη, η οποία υποστηρίζει ότι τα φύλα εξελίχτηκαν με ξεχωριστές ψυχολογικές ικανότητες για να ταιριάξουν στους προϊστορικούς ρόλους τους, λέει η ομάδα.

Σημειώνοντας ότι οι άντρες στη μελέτη έδειξαν «σημαντικά μεγαλύτερη ευαισθησία για λεπτομέρειες και για ταχείες κινήσεις», οι ερευνητές γράφουν ότι οι πρόγονοί τους "θα έπρεπε να ανιχνεύσουν πιθανά αρπακτικά ζώα ή θύματα από μακριά και να εντοπίσουν και να κατηγοριοποιήσουν αυτά τα αντικείμενα πιο εύκολα"

Εν τω μεταξύ, η όραση των γυναικών "συλλεκτών" έπρεπε να προσαρμοστεί για να αναγνωρίσει κοντινά στατικά αντικείμενα, όπως τα άγρια ​​μούρα.

Ο John Barbur, καθηγητής οπτικής επιστήμης στο City University του Λονδίνου, σημείωσε ότι τα θηλυκά συχνά είναι «χειρότερα από άποψη απόλυτης χρωματικής ευαισθησίας από τα αρσενικά».

Αλλά όταν πρόκειται να παρατηρήσουν τις λεπτές διαφορές μεταξύ των αποχρώσεων ενός χρώματος, οι γυναίκες τείνουν να βγαίνουν στην κορυφή, όπως έκαναν στα πειράματα του Αμπράμοφ.

«Εάν δεν ασχοληθούμε με την απόλυτη ευαισθησία για την ανίχνευση χρωμάτων αλλά τον τρόπο με τον οποίο κρίνουμε τα χρώματα - όπως την ικανότητα να περιγράψουμε χρώμα ή τι σημαίνει αυτό το χρώμα και ούτω καθεξής», είπε, «θα έλεγα ότι τα θηλυκά είναι σίγουρα πολύ καλύτερα από τα αρσενικά.»

Πηγή: National Geographic

the VIP club
Ότι πιο special έχουμε έρχεται στο email σου!

Σχόλια

Κάνε εγγραφή και γράψε το σχόλιο σου!
  • Σύνδεση
  • Εγγραφή
Εγγραφή

Η χρήση ad blocking εφαρμογών μειώνει την εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδα μας.

Απενεργοποίησε το ad block και κάνε ανανέωση.