Χρησιμοποιώντας τον συγκεκριμένο ιστότοπο συμφωνείς με την χρήση cookies. Μάθε Περισσότερα Εντάξει

Ο θάνατος ενός θρύλου

Ο τραγουδιστής των Doors, Jim Morrison. Η χαρισματική προσωπικότητα, η πολυτάραχη ζωή και ο μυστηριώδης θάνατος.
Δευτέρα 03 Ιουλίου 2017
Ο θάνατος ενός θρύλου

Ήταν σαν σήμερα, 3 Ιουλίου του 1971, που ο τραγουδιστής του δημοφιλούς συγκροτήματος The Doors αφήνει την τελευταία του πνοή. Βρέθηκε νεκρός στη μπανιέρα του με την αιτία θανάτου να φέρεται πως είναι η καρδιακή ανακοπή. Τις τελευταίες μέρες διέμενε στο Παρίσι οπού αναζητούσε την απομόνωση με σκοπό να γράψει ποίηση στην οποία ήθελε να αφοσιωθεί. Όμως απογοητευόταν συνεχώς λόγω της έλλειψης έμπνευσης κάτι που τον οδηγούσε στην υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ.

Έτσι, ο Jim Morrison βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 27 ετών το πρωί της 3ης Ιουλίου από την σύντροφο του Πάμελα Κουρσόν έπειτα από υπερβολική χρήση ηρωίνης την οποία είχαν κάνει μαζί το προηγούμενο βράδυ.

Από νεαρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για την ποίηση, την λογοτεχνία, τη θεολογία, τη φιλοσοφία και την ψυχολογία, μεταξύ άλλων.Σπούδασε και ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, τη μουσική, την ηθοποιία. Έγραψε επίσης αρκετά βιβλία ποίησης. 

Η ζωή του σφραγίστηκε από τις συνηθισμένες στιγμές που διέπουν τη ζωή ενός Rock Star. Έγραφε, έπινε, έκανε χρήση ναρκωτικών, έπαιζε μουσική. Η διαφορά ενδεχομένως έγκειται στη διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων από μέρους του και σε μια τάση ματαιοδοξίας ενώ παράλληλα φλέρταρε ασταμάτητα με τον θάνατο εκφραζόμενος μέσω της μουσικής, της ποίησης και των αποφθεγμάτων.

Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι εξέπεμπε μια ιδιάζουσα αίσθηση, κατείχε μια σοφία ξεχωριστή που μόνο η τέχνη του πρόσφερε. Συνήθως καθόλου σοβαρός στις συναυλίες και με μια τάση συνεχούς έκφρασης του οτιδήποτε υπήρχε στο μυαλό του.

Στίχοι που άγγιζαν τα όρια της τελειότητας γεμάτοι αλήθεια και νόημα ολοκληρώνοντας τόσο όμορφα την μουσική των υπόλοιπων Doors.

Θεωρείται από τις εμβληματικότερες μορφές (αν όχι η εμβληματικότερη) που πέρασαν ποτέ από τη Ροκ σκηνή. Είναι μια εξέχουσα και ασύγκριτα μεγαλειώδης προσωπικότητα. Άνθρωπος μορφωμένος με ευγενική συμπεριφορά, καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. Αληθινός και παραδωμενος στη συνείδηση του. Ένα αληθινό είδωλο της ανεπανάληπτης εποχής που έζησε ο οποίος είχε την ατυχία να νιώθει την μοναξιά που του προκαλούσε η αλλαγή της εποχής.  

Σχετικά με τον θάνατο του έχουν σχηματιστεί αμφιβολίες και ένα μυστήριο περικλείει την υπόθεση λόγω του οτι οι θαυμαστές του δεν είδαν τη σωρό του ενώ η ταφή έγινε μυστικά και πολύ γρήγορα πριν καν προλάβουν να παραστούν οι συγγενείς με κλειστό φέρετρο. Το γεγονός αυτό εγείρει τις πιθανότητες να ζει αλλά αναζητώντας μια νέα ζωή απαλλαγμένος από το παρελθόν. Ωστόσο αυτά αποτελούν απλά εικασίες και θεωρίες συνωμοσίας. Έτσι κι αλλιώς τουλάχιστον μια τέτοια θεωρία περιβάλλει κάθε Rock Star.

Ενταφιάστηκε στο Παρίσι και στον τάφο του υπάρχει η αρχαιοελληνική φράση:ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΥΑΤΟΥ η οποία δηλώνει ότι έκανε πάντα ότι του υπαγόρευε η συνείδηση του χωρίς να ακολουθεί τις επιταγές της κοινωνίας. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μορφή του θα παραμείνει αξέχαστη στα μουσικά δεδομένα και οι Doors θα εξυμνούνται αιώνια ως ένα από τα καλύτερα ροκ συγκροτήματα.

Με αυτόν τον τρόπο ο Morrison έκλεισε τα μάτια του ξεσκεπάζωντας αυτό το πέπλο μυστηρίου που περιέβαλλε το θάνατο και τόσο ήθελε να αντικρίσει έχοντας περιγράψει γλαφυρά στο τραγούδι των Doors με τίτλο The End

This is the end, my only friend, the end
It hurts to set you free
But you'll never follow me
The end of laughter and soft lies
The end of nights we tried to die
This is the end
 

 

 

 

the VIP club
Ότι πιο special έχουμε έρχεται στο email σου!

Σχόλια

Κάνε εγγραφή και γράψε το σχόλιο σου!
  • Σύνδεση
  • Εγγραφή
Εγγραφή

Η χρήση ad blocking εφαρμογών μειώνει την εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδα μας.

Απενεργοποίησε το ad block και κάνε ανανέωση.