Χρησιμοποιώντας τον συγκεκριμένο ιστότοπο συμφωνείς με την χρήση cookies. Μάθε Περισσότερα Εντάξει

Γιατί τα μάτια σου γίνονται κόκκινα μέσα στην πισίνα;

Δεν είναι απλά η χλωρίνη που ερεθίζει τα μάτια σου μέσα σε μια πισίνα. Στην πραγματικότητα, είναι κάτι πολύ πιο αηδιαστικό!
Τρίτη 04 Ιουλίου 2017
Γιατί τα μάτια σου γίνονται κόκκινα μέσα στην πισίνα;

Πιθανότατα είχες αυτή την εμπειρία, μετά από μια μέρα στην πισίνα τα μάτια σου αρχίζουν να τσούζουν κάπως, να γίνονται κόκκινα. Και σκέφτεσαι ότι ίσως αν φορούσες μια μάσκα αυτό να μην γινόταν...ίσως πάλι ότι τα μάτια σου μπορεί να είναι ευαίσθητα στη χλωρίνη που περιέχει το νερό. Όμως η πραγματική αιτία είναι απλά πολύ πολύ πιο αηδιαστική από ο,τι φαντάζεσαι!

Συγγνώμη για αυτό που θα ακολουθήσει..
Όταν τα μάτια σου γίνονται κόκκινα και έχουν ερεθιστεί γενικά, αυτό σημαίνει πως το νερό μέσα στο οποίο βρίσκεσαι τις προηγούμενες ώρες, περιέχει μια καλή ποσότητα από ούρα, ιδρώτα, ακόμα και κόπρανα!!

Τα μάτια σου για την ακρίβεια, σου κάνουν χάρη, δείχνοντας σου πως η ποιότητα του νερού, δεν είναι και πολύ καλή.

Για να είμαστε δίκαιοι, η χλωρίνη παίζει και αυτή κάποιο ρόλο στον ερεθισμο των ματιών. Οι πραγματικοί υπαίτιοι όμως είναι μια κατηγοριά χημικών, οι χλωραμίνες. Οι χλωραμίνες σχηματίζονται όταν η χλωρίνη αντιδράσει με αμμωνία σε πλεόνασμα αζώτου ή παρόμοια συστατικά που υπάρχουν στα υγρά του σώματος. Για παράδειγμα, τα ούρα και ο ιδρώτας περίεχουν την ουρία, ένα μόρια με δύο αμμωνιακά άκρα. Έτσι, όταν αντιδράσει η ουρία με την χλωρίνη, ανταλλάσει τα δύο υδρογόνα για τη χλωρίνη και δημιουργείται η χλωραμίνη.

Άρα η χλωραμίνη, είναι αυτή που προκαλεί ερεθισμό στα μάτια και όχι τα καθαριστικά που περιέχει το νερό.

Υπάρχει τρόπος να γνωρίζεις πότε το νερό μιας πισίνας περιέχει αρκετή χλωρίνη, ώστε να διατηρείται καθαρό το νερό, χρησιμοποιώντας την όσφρηση. Αν υπάρχει έντονη οσμή στο νερό της πισίνας καλό θα ήταν να ξανασκεφτείς αν θα μπεις μέσα..

Και αν θέλεις να βοηθήσεις στο να διατηρείται καθαρό το νερό, απλά κάνε ένα γρήγορο ντους και έτσι θα έχεις διώξει τον ιδρώτα ή άλλες βρωμιές που θα μπορούσες να προσθέσεις στην πισίνα και να δημιουργηθούν χλωραμίνες. Και το βασικότερο, μην χρησιμοποιείς την πισίνα για τουαλέτα...


 

 

1. www.cdc.gov
2. cen.acs.org
3. www.smithsonianmag.com
4. chlorine.americanchemistry.com
5. well.blogs.nytimes.com
6. www.npr.org
7. www.youtube.com

 
the VIP club
Ότι πιο special έχουμε έρχεται στο email σου!

Σχόλια

Κάνε εγγραφή και γράψε το σχόλιο σου!
  • Σύνδεση
  • Εγγραφή
Εγγραφή

Η χρήση ad blocking εφαρμογών μειώνει την εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδα μας.

Απενεργοποίησε το ad block και κάνε ανανέωση.