Χρησιμοποιώντας τον συγκεκριμένο ιστότοπο συμφωνείς με την χρήση cookies. Μάθε Περισσότερα Εντάξει

Ο εθισμός στο Survivor

Πώς γίνεται οι Έλληνες τηλεθεατές να φανατίζονται και να αποχαυνώνονται με ένα τηλεοπτικό προϊόν το οποίο δεν προσφέρει απολύτως τίποτα;
Τρίτη 04 Ιουλίου 2017
Ο εθισμός στο Survivor

Το Survivor αποτελεί το κυρίαρχο τηλεοπτικό πρόγραμμα της σεζόν από πλευράς τηλεθέασης. Εδώ και πέντε μήνες, η θεαματικότητά του κάνει όλους όσους ανήκουν στον χώρο της τηλεόρασης να τρίβουν τα μάτια τους με τα νούμερα τηλεθέασης που κάνει καθημερινά. Σχεδόν όλη η χώρα έχει παραλύσει με τις δύο ομάδες και φυσικά αυτό δεν οφείλεται στην αγωνιστικότητά τους αλλά στις ίντριγκες που δημιουργούν οι ίδιοι οι παίκτες. 

Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου οι ιδιοκτήτες καταστημάτων περιμένουν με ανυπομονησία τον μεγάλο τελικό για να ξεκινήσουν να δουλεύουν ξανά όπως πριν. Οι καφετέριες και τα πάρκα αδειάζουν πριν τις 21:00 ενώ το τελευταίο 5μηνο οι ντελιβεράδες έχουν αυξήσει κατακόρυφα το τζίρο στα μαγαζιά από τις παραγγελίες που λαμβάνουν. 

Το τηλεοπτικό αυτό παιχνίδι έχει καταφέρει να καταστρέψει ανθρώπινες σχέσεις και να δημιουργήσει τσακωμούς μεταξύ φίλων και γνωστών γιατί το κοινό φανατίζεται και δε δέχεται αντίθετη γνώμη. Ως ένα σημείο, ο Έλληνας τηλεθεατής μπορεί να ταυτιστεί με το παιχνίδι ως προς την πείνα και αγωνιστικότητα των παικτών που συνάδουν με την φτώχεια που βιώνουν οι περισσότεροι και τον αγώνα που κάνουν για να επιβιώσουν στον καιρό της κρίσης.

Απόσπασμα από μία συνέντευξή της Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος και παιδοψυχολόγος, επί του θέματος:

Σε κάθε περίπτωση το Survivor έχει εξελιχθεί σε εθνική περιπέτεια, έχοντας αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Είναι γεγονός ότι το παρακολουθούν και άτομα, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Για παράδειγμα οι νέοι μπορεί να μην ανησυχούν για οικονομικά ζητήματα, ωστόσο η αγωνία και το σασπένς που νιώθουν εξάπτει το ενδιαφέρον τους. Αποτελεί όμως και μία μέθοδο διαφυγής, ως εξαιρετικό καταφύγιο σε εξωτικές συνθήκες μακριά από τον κόσμο, κάτι που ηχεί λυτρωτικά για το μέσο άνθρωπο.

Συν τοις άλλοις όμως και η "παρέα" επηρεάζει και συμπαρασύρει. Για να μπορεί κάποιος να έχει κοινό θέμα συζήτησης με τους φίλους του, "υποχρεώνεται" να παρακολουθεί κι εκείνος, επιτείνοντας το ρεύμα.

Ένα ακόμη απόσπασμα από τον Δημήτρη Μπούκουρα, κλινικό ψυχολόγο και ψυχοθεραπευτή:

Μόνο παιχνίδι δεν θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω. Εάν θέλουμε να εξετάσουμε τη φιλοσοφία του, θα λέγαμε ότι υπάρχει μία εμφανέστατη προσπάθεια να δώσουν τη δυνατότητα στα συγκεκριμένα άτομα να λειτουργήσουν με πρωτόγονα ένστικτα.

Ο τηλεθεατής ταυτόχρονα, ταυτίζεται με κάποιους από τους παίκτες γιατί στο πρόσωπό τους βλέπει τον επιθυμητό του εαυτό. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα απωθημένο. Ο καθένας που δεν είναι τόσο ευχαριστημένος με τον εαυτό του, θα ήθελε ενδεχομένως να είναι κάτι διαφορετικό ή κάτι καλύτερο.

Εκμεταλλεύεται τις ανθρώπινες αδυναμίες και ένστικτα. Όλοι διαθέτουμε σαδιστικά και μαζοχιστικά ένστικτα, ωστόσο κάθε φορά και ανάλογα με το ερέθισμα που δεχόμαστε, έρχονται στην επιφάνεια. Ο κόσμος όμως πρέπει να εκπολιτίζεται και όχι να πισωγυρίζει σε πρωτόγονες καταστάσεις. Η κατάσταση προσομοιάζει σε ρωμαϊκή αρένα. Άρτος και θέαμα σε μία σύγχρονη αρένα.

the VIP club
Ότι πιο special έχουμε έρχεται στο email σου!

Σχόλια

Κάνε εγγραφή και γράψε το σχόλιο σου!
  • Σύνδεση
  • Εγγραφή
Εγγραφή

Η χρήση ad blocking εφαρμογών μειώνει την εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδα μας.

Απενεργοποίησε το ad block και κάνε ανανέωση.